Gebitsproblemen van de hond herkennen en voorkomen

Tandplak, tandsteen, ontstekingen, infecties: Onderschat niet welke gevolgen een slecht gebit kan hebben voor de hond! Bij een goede gezondheid van je huisdier hoort ook een gezond gebit. Wij vertellen je graag hoe je gebitsproblemen van een hond kan herkennen én hoe je deze voorkomt, zodat een bezoek aan de dierenarts niet nodig is.

Hoe ontstaan gebitsproblemen?

Tandplak bestaat uit slijm, bacteriën en voedselresten en vormt vaak de oorzaak van een slecht gebit. Dit dient snel verwijderd te worden, wat met regelmatig onderhoud gemakkelijk zelf te doen is. Na verloop van tijd wordt tandplak namelijk tandsteen. Het wordt dus alleen maar erger en dient dan gereinigd te worden door een dierenarts.

 

Waarom is een gezond gebit van de hond belangrijk?

Een gezond gebit voorkomt een hoop ernstige problemen bij de hond. Een ongezond gebit kan ervoor zorgen dat de hond niet meer goed kan eten en veroorzaakt vaak pijn. Tandsteen kan zorgen voor losse tanden en tandvleesontstekingen, wat weer kan leiden tot infecties elders in het lichaam. De bacteriën komen namelijk via de tandvleeswond in de bloedbaan terecht. Voorkomen is beter dan genezen!

Gebitsproblemen bij de hond herkennen

Gebitsproblemen bij een hond zijn niet altijd gemakkelijk te herkennen. Toch zijn er een aantal symptomen die vaak opvallen:

  • Gele of bruine plekken aan de zijkanten van de kiezen of tanden;
  • Rode randen aan het tandvlees;
  • Slechte adem;
  • Slecht eten (vooral droge, harde brokken laten staan) of overmatig kwijlen;
  • De hond gedraagt zich anders, bijvoorbeeld afstandelijker;
  • Hoektanden en de achterste kiezen van het melkgebit die te lang blijven zitten.

 

Zo kun je gebitsproblemen herkennen en voorkomen

Zodra je hond één van de bovenstaande symptomen vertoont, kun je het best meteen bij een dierenarts (zoals bij MeerDier) langs gaan. Onze dierenarts controleert en behandelt het gebit dan graag.

Om deze problemen te voorkomen, is gebitsverzorging bij de hond ontzettend belangrijk. Net als mensen hebben honden dagelijkse tandverzorging nodig. Denk aan kauwsnacks, speciale voeding en tandenpoetsen bij de hond. Kom eens langs in onze winkel en bekijk ons assortiment aan gebitsverzorgingsproducten voor de hond. Wij leggen je daarnaast graag uit hoe tandenpoetsen bij de hond werkt en adviseren over de beste voeding voor jouw trouwe viervoeter.

Meer informatie over jouw hond: 

Help, mijn hond wil de bench niet in! Tips & tricks

Als je hond de bench niet in wil, is dat heel vervelend. Wij geven daarom tips om van een bench een veilige plek te maken, mét stappenplan voor gedragstraining!

Vachtverzorging van de hond: voorkom problemen

Vachtverzorging is bij iedere hond regelmatig nodig. Niet alleen in de ruiperiode, maar ook daarbuiten om problemen van de huid en vacht te voorkomen.

Oververhitting bij de hond: voorkomen, herkennen en handelen

Wij vertellen je graag hoe je in de zomer oververhitting bij de hond voorkomt, herkent en hoe je dan moet handelen.

Vuurwerkangst bij honden en katten

Veel dieren, voornamelijk honden en katten, zijn bang voor vuurwerk. Deze angst en paniek is geen aanstellerij! Leer nu meer over vuurwerkangst bij dieren.

Pas op met grasaren bij de hond!

Hoog, wild gras bevat grasaren. Deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden, vooral bij hondenrassen met middellange of lange haren.

Nature’s Protection: de beste voeding voor jouw hond

Zoals de naam al door laat schemeren, zitten er in Nature’s Protection voeding natuurlijke ingrediënten die je hond beschermen.

Zo zorg je ervoor dat je hond niet meer trekt aan de riem

Een wandeling maken met de hond hoort een fijne bezigheid te zijn. Als de hond trekt aan de riem, dan is dat niet heel prettig. Wij geven hier graag wat tips voor!

Het risico op grote uitgaven voor je huisdier verkleinen

In tijden van prijsstijgingen kan het financieel lastig zijn om goed voor je huisdier te zorgen. Lees onze tips over wat je kunt doen en wat je vooral niet moet doen.

6 redenen waarom jouw hond blaft

Blaffen is hét communicatiemiddel van honden: elke blaf heeft een reden. Leer te luisteren naar de blaf en kijk naar de lichaamstaal van je hond. Hier kun je op letten!

Beaphar voetzolenspray voor honden

Zou jij graag op je blote voeten door sneeuw, strooizout, ijs, grind of heet asfalt lopen? Ook voor je hond is dit niet fijn, dus bescherm de voetzolen van jouw hond.

Hoe kunnen wij jou van dienst zijn? Wij staan je graag te woord.

Maak een afspraak door ons te bellen of een mail te sturen.

Bezoek onze winkel

MeerDier van Grootel
Hoofdstraat 14a
5961 EZ Horst

 Openingstijden

Maandag: 13:00 - 18:00
Dinsdag: 09:00 - 18:00
Woensdag: 09:00 - 18:00
Donderdag: 09:00 - 18:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00

Contactgegevens

Telefoon: 077-397 00 58
E-mail: info@meerdier.nl
KvK-nummer: 58321365
BTW-nummer: 852984649B01

Ontvang het laatste huisdieren-nieuws voor jouw maatje