Bange, angstige of gestreste hond in de auto?

De ene hond vindt het geweldig, de andere hond vindt het maar helemaal niks: reizen met de auto. Dat is niet gek, het is natuurlijk heel eng om te reizen in zo’n grote machine. Daarbij hebben veel honden een negatieve associatie met een auto. De enige keren dat ze in een auto zaten, werden ze als pup gescheiden van hun moeder, broers en zussen of gingen jullie op pad voor een dierenartsbezoek. Wij helpen je graag om je hond op zijn gemak te stellen in de auto. Alle info en tips die je nodig hebt!

Dit zijn tekenen van angst en onzekerheid in de auto

Je merkt het vrij snel of je hond het prettig vindt om met de auto te reizen of niet. Vaak merk je dit aan onder andere:

 

 • Onrustig gedrag
 • Hijgen
 • Beven en trillen
 • Blaffen
 • Overmatig veel speeksel
 • Braken
 • Zeuren of piepen
 • Plassen
 • Trekken aan de riem wanneer je naar de auto loopt
 • Proberen uit de auto te ontsnappen

Waarom wordt een hond wagenziek?

Er zijn verschillende oorzaken waarom je hond wagenziek wordt in de auto. Dit kan bijvoorbeeld door overprikkeling zijn: hij is het niet gewend om blootgesteld te worden aan zoveel omgevingswisselingen en geluiden in een korte tijd. Daarnaast kan door het schommelen van de auto het evenwichtsorgaan uit balans raken, net als bij mensen vaak het geval is.

Ook het onbekende kan voor veel spanning zorgen: je hond is het simpelweg niet gewend om in de auto te zitten. Dit kan voor honden ook een trigger zijn om te braken.

 

Wat kun je doen tegen stress in de auto?

De angst van honden voor autoritten komt vaak omdat ze het associëren met iets negatiefs, bijvoorbeeld een dierenartsbezoek. Start daarom met het creëren van nieuwe associaties voor de hond: maak er iets positiefs van en start met het trainen van je hond. Zorg daarnaast voor een goed klimaat in de auto. Ventileer goed en houd het raam open voordat je de deuren dicht slaat. Dit is voor de luchtdruk.

Train je hond voor een autorit

Zoals bij elke gedragstraining is het belangrijk dat de hond alleen beloond wordt als hij goed gedrag vertoont en rustig blijft. Gaat de training niet goed? Doe dan even een stapje terug!

Stap 1: Ga eerst met je hond rustig in een stilstaande auto zitten. Start kort en verleng het voor een paar dagen elke keer met 5 minuten.

Stap 2: Ga naast de auto staan met je hond en laat de motor van de auto draaien. Zo went hij aan het ronkende geluid.

Stap 3: Maak korte autoritjes met als doel een leuke bestemming. Bijvoorbeeld een boswandeling.

Stap 4: Verleng de autoritjes en beloon je hond wanneer het goed gaat.

Extra tips:

 • Ga vóór een autorit wandelen met je hond. Dan kan hij zijn energie kwijt en zal hij gedurende de rit rustiger zijn.
 • Laat je hond nóóit alleen in de auto. Denk aan de warmte, stress en verlatingsangst in combinatie met de auto.
 • Geef je hond geen of een klein beetje eten voor vertrek. Water geven kan natuurlijk altijd.
 • Veiligheid staat voorop: doe tijdens de autorit je hond in een bench of doe een autogordel om. Dit oefen je natuurlijk eerst thuis.

Veel succes met deze gedragstraining! Lukt het niet met deze tips? Kom dan vooral eens langs in onze winkel. Wij maken graag een aangepast plan, speciaal voor jouw hond. Daarnaast hebben we natuurlijke supplementen om de hond wat innerlijke rust te geven.

Meer informatie over jouw hond: 

Poets de tanden van jouw hond in 5 stappen

Tandproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de hond. Onderhoud daarom het gebit goed om tandsteen te voorkomen.

Het risico op grote uitgaven voor je huisdier verkleinen

In tijden van prijsstijgingen kan het financieel lastig zijn om goed voor je huisdier te zorgen. Lees onze tips over wat je kunt doen en wat je vooral niet moet doen.

Laat je hond veilig uit in het donker

Zorg dat je hond altijd zichtbaar is voor andere weggebruikers, vooral in de donkere maanden, met onder andere reflecterende producten en lampjes.

Ontdek ons wormen- en vlooienabonnement

Voor de verzorging van jouw hond of kat moet je al aan zoveel dingen denken. Daarom ontzorgen wij je graag met het vlooien- en wormenabonnement.

Help, mijn hond wil de bench niet in! Tips & tricks

Als je hond de bench niet in wil, is dat heel vervelend. Wij geven daarom tips om van een bench een veilige plek te maken, mét stappenplan voor gedragstraining!

Oververhitting bij de hond: voorkomen, herkennen en handelen

Wij vertellen je graag hoe je in de zomer oververhitting bij de hond voorkomt, herkent en hoe je dan moet handelen.

Gebitsproblemen van de hond herkennen en voorkomen

Onderschat niet welke gevolgen een slecht gebit kan hebben voor de hond! Bij een goede gezondheid van je hond hoort een gezond gebit.

Gebitsverzorging bij de hond

Hoe goed we voor ons eigen gebit zorgen, zo nalatig zijn we vaak in de verzorging van het gebit van onze hond. Een gezond gebit is belangrijk voor de gezondheid van onze trouwe viervoeter.

Pas op met grasaren bij de hond!

Hoog, wild gras bevat grasaren. Deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden, vooral bij hondenrassen met middellange of lange haren.

Daag jouw hond uit met hersenwerk!

Intelligentiespellen vormen voor de hond een mooie aanvulling op de dagelijkse activiteiten zoals wandelen en spelen. Het is zelfs minstens zo belangrijk!

Hoe kunnen wij jou van dienst zijn? Wij staan je graag te woord.

Maak een afspraak door ons te bellen of een mail te sturen.

Bezoek onze winkel

MeerDier van Grootel
Hoofdstraat 14a
5961 EZ Horst

 Openingstijden

Maandag: 13:00 - 18:00
Dinsdag: 09:00 - 18:00
Woensdag: 09:00 - 18:00
Donderdag: 09:00 - 18:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00

Koningsdag gesloten

8 mei vanaf 13.00u gesloten

Hemelvaartsdag gesloten

18 mei vanaf 16.00u gesloten

2e Pinksterdag gesloten

Contactgegevens

Telefoon: 077-397 00 58
E-mail: info@meerdier.nl
KvK-nummer: 58321365
BTW-nummer: 852984649B01

Ontvang het laatste huisdieren-nieuws voor jouw maatje