Bange, angstige of gestreste hond in de auto?

De ene hond vindt het geweldig, de andere hond vindt het maar helemaal niks: reizen met de auto. Dat is niet gek, het is natuurlijk heel eng om te reizen in zo’n grote machine. Daarbij hebben veel honden een negatieve associatie met een auto. De enige keren dat ze in een auto zaten, werden ze als pup gescheiden van hun moeder, broers en zussen of gingen jullie op pad voor een dierenartsbezoek. Wij helpen je graag om je hond op zijn gemak te stellen in de auto. Alle info en tips die je nodig hebt!

Dit zijn tekenen van angst en onzekerheid in de auto

Je merkt het vrij snel of je hond het prettig vindt om met de auto te reizen of niet. Vaak merk je dit aan onder andere:

 

  • Onrustig gedrag
  • Hijgen
  • Beven en trillen
  • Blaffen
  • Overmatig veel speeksel
  • Braken
  • Zeuren of piepen
  • Plassen
  • Trekken aan de riem wanneer je naar de auto loopt
  • Proberen uit de auto te ontsnappen

Waarom wordt een hond wagenziek?

Er zijn verschillende oorzaken waarom je hond wagenziek wordt in de auto. Dit kan bijvoorbeeld door overprikkeling zijn: hij is het niet gewend om blootgesteld te worden aan zoveel omgevingswisselingen en geluiden in een korte tijd. Daarnaast kan door het schommelen van de auto het evenwichtsorgaan uit balans raken, net als bij mensen vaak het geval is.

Ook het onbekende kan voor veel spanning zorgen: je hond is het simpelweg niet gewend om in de auto te zitten. Dit kan voor honden ook een trigger zijn om te braken.

 

Wat kun je doen tegen stress in de auto?

De angst van honden voor autoritten komt vaak omdat ze het associëren met iets negatiefs, bijvoorbeeld een dierenartsbezoek. Start daarom met het creëren van nieuwe associaties voor de hond: maak er iets positiefs van en start met het trainen van je hond. Zorg daarnaast voor een goed klimaat in de auto. Ventileer goed en houd het raam open voordat je de deuren dicht slaat. Dit is voor de luchtdruk.

Train je hond voor een autorit

Zoals bij elke gedragstraining is het belangrijk dat de hond alleen beloond wordt als hij goed gedrag vertoont en rustig blijft. Gaat de training niet goed? Doe dan even een stapje terug!

Stap 1: Ga eerst met je hond rustig in een stilstaande auto zitten. Start kort en verleng het voor een paar dagen elke keer met 5 minuten.

Stap 2: Ga naast de auto staan met je hond en laat de motor van de auto draaien. Zo went hij aan het ronkende geluid.

Stap 3: Maak korte autoritjes met als doel een leuke bestemming. Bijvoorbeeld een boswandeling.

Stap 4: Verleng de autoritjes en beloon je hond wanneer het goed gaat.

Extra tips:

  • Ga vóór een autorit wandelen met je hond. Dan kan hij zijn energie kwijt en zal hij gedurende de rit rustiger zijn.
  • Laat je hond nóóit alleen in de auto. Denk aan de warmte, stress en verlatingsangst in combinatie met de auto.
  • Geef je hond geen of een klein beetje eten voor vertrek. Water geven kan natuurlijk altijd.
  • Veiligheid staat voorop: doe tijdens de autorit je hond in een bench of doe een autogordel om. Dit oefen je natuurlijk eerst thuis.

Veel succes met deze gedragstraining! Lukt het niet met deze tips? Kom dan vooral eens langs in onze winkel. Wij maken graag een aangepast plan, speciaal voor jouw hond. Daarnaast hebben we natuurlijke supplementen om de hond wat innerlijke rust te geven.

Meer informatie over jouw hond: 

Je hond veilig vervoeren in de auto

Als volwaardig lid van het gezin reist ook je hond graag veilig mee op de achterbank. Zet je dier goed vast met een Trailstone hondenautogordel.

Gebitsproblemen van de hond herkennen en voorkomen

Onderschat niet welke gevolgen een slecht gebit kan hebben voor de hond! Bij een goede gezondheid van je hond hoort een gezond gebit.

Beaphar voetzolenspray voor honden

Zou jij graag op je blote voeten door sneeuw, strooizout, ijs, grind of heet asfalt lopen? Ook voor je hond is dit niet fijn, dus bescherm de voetzolen van jouw hond.

Help, mijn hond eet zijn poep op!

Eet jouw hond poep? Dat is natuurlijk zeer ongewenst gedrag! Zorg dat je dit afleert met de juiste aandacht en beloningen. Wij geven graag tips!

Een puppy of hond aanschaffen

Voor veel mensen is het gezin niet compleet zonder hond. Zij vinden dat een hond er nou eenmaal bij hoort. Wat is nou een huisje en boompje zonder beestje?

Poets de tanden van jouw hond in 5 stappen

Tandproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de hond. Onderhoud daarom het gebit goed om tandsteen te voorkomen.

6 redenen waarom jouw hond blaft

Blaffen is hét communicatiemiddel van honden: elke blaf heeft een reden. Leer te luisteren naar de blaf en kijk naar de lichaamstaal van je hond. Hier kun je op letten!

Vuurwerkangst bij honden en katten

Veel dieren, voornamelijk honden en katten, zijn bang voor vuurwerk. Deze angst en paniek is geen aanstellerij! Leer nu meer over vuurwerkangst bij dieren.

Help, mijn hond wil de bench niet in! Tips & tricks

Als je hond de bench niet in wil, is dat heel vervelend. Wij geven daarom tips om van een bench een veilige plek te maken, mét stappenplan voor gedragstraining!

Vachtverzorging van de hond: voorkom problemen

Vachtverzorging is bij iedere hond regelmatig nodig. Niet alleen in de ruiperiode, maar ook daarbuiten om problemen van de huid en vacht te voorkomen.

Hoe kunnen wij jou van dienst zijn? Wij staan je graag te woord.

Maak een afspraak door ons te bellen of een mail te sturen.

Bezoek onze winkel

MeerDier van Grootel
Hoofdstraat 14a
5961 EZ Horst

 Openingstijden

Maandag: 13:00 - 18:00
Dinsdag: 09:00 - 18:00
Woensdag: 09:00 - 18:00
Donderdag: 09:00 - 18:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00

                   

Contactgegevens

Telefoon: 077-397 00 58
E-mail: info@meerdier.nl
KvK-nummer: 58321365
BTW-nummer: 852984649B01

Ontvang het laatste huisdieren-nieuws voor jouw maatje