6 redenen waarom jouw hond blaft

Veel hondeneigenaren vragen zich af waarom hun hond blaft. Blaffen is hét communicatiemiddel van honden en elke blaf heeft een reden. Je kunt als baas leren luisteren naar de blaf en kijken naar de lichaamstaal van je hond. Wij geven je aanknopingspunten, zodat je weet waar je op kunt letten.

1. Opgewonden blaf

Deze blaf is hoger van toon dan een normale blaf. De hond springt en rent rondjes. Deze blaf is niet altijd te voorkomen en moet je dus in veel gevallen accepteren. Wanneer een hond dit doet als je thuiskomt, begroet je hem kort en geef je een commando zodat duidelijk is dat hij moet stoppen. Als een hond blaft wanneer de deurbel gaat, laat je de hond op een vaste plek zitten en negeer je hem.

2. Speelse blaf

Dit is een korte reeks van scherp blaffen. De hond kwispelt met zijn staart en maakt schijnbewegingen. Dit gedrag kun je toelaten, maar jij bepaalt wanneer het spel begint en eindigt. Negeer de hond wanneer hij begint te blaffen en start het spel als hij stil is.

3. Blaf uit verdediging

Deze blaf is zwaar en scherp en kan gepaard gaan met gegrom. De hond voelt zich bedreigd en laat dit zien door zijn naar voren gerichte houding. Hiermee probeert hij de bedreiging af te schrikken. Dit gedrag kan voorkomen bij het verdedigen van een speeltje, het beschermen van de voerbak en het ontmoeten van andere honden. Leer de hond dat jij de baas bent over de voerbak en gebruik commando’s voor het loslaten van speeltjes. Geef genoeg ruimte bij het passeren van andere honden of probeer de hond af te leiden.

4. Blaf uit angst

Dit is een opgewonden, langere blaf. De hond laat een naar achteren gerichte houding zien. Hij vertoont daarbij signalen van stress en is onrustig. Dit gedrag kan overgaan in verdediging. Deze blaf kan niet genegeerd worden. Het is noodzakelijk om de hond uit te situatie te halen en de oorzaak van dit gedrag te achterhalen. Afhankelijk van de oorzaak kun je dit gedrag (onder begeleiding) aanpakken.

5. Blaf uit stress of frustratie

Een hond kan verveeld of teleurgesteld reageren als iets niet gaat zoals hij verwacht. Hij blaft dan wat lager dan normaal, aanhoudend, en eentonig en de blaf eindigt met janken. Het lichaam staat meestal stil, maar de hond kan rondjes gaan lopen, graven en krabben. Maak een wandeling voordat de hond langer alleen moet blijven of geef de hond afleiding, bijvoorbeeld een speeltje. Doorbreek routines, zodat je hond elke keer als je je jas pakt niet denkt aan wandelen. Wanneer je een hond meer uitdaagt, raakt hij minder snel gefrustreerd.

6. Blaf uit aandacht

De hond blaft en piept om aandacht te krijgen. Vaak blaft de hond drie á vier keer, is vervolgens even stil en blaft vervolgens weer drie á vier keer. Het is belangrijk dat je de hond niet laat bepalen of je hem aandacht geeft. Negeer hem dus en beloon hem niet.

Onthoud dat het afleren van aangeleerd gedrag moeilijker is dan het aanleren zelf.

Heb je hier nog vragen over of kom je er zelf niet uit? Kom dan langs bij ons in de winkel!

Meer informatie over jouw huisdier: 

Ontdek ons wormen- en vlooienabonnement

Voor de verzorging van jouw hond of kat moet je al aan zoveel dingen denken. Daarom ontzorgen wij je graag met het vlooien- en wormenabonnement.

Fytotherapie en voedingssupplementen

Wil je de gezondheid van jouw hond of kat verbeteren? Ontdek dan ons ruime aanbod aan fytotherapie, een natuurlijke geneeswijze voor jouw huisdier.

Het risico op grote uitgaven voor je huisdier verkleinen

In tijden van prijsstijgingen kan het financieel lastig zijn om goed voor je huisdier te zorgen. Lees onze tips over wat je kunt doen en wat je vooral niet moet doen.

Pas op met grasaren bij de hond!

Hoog, wild gras bevat grasaren. Deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden, vooral bij hondenrassen met middellange of lange haren.

Poets de tanden van jouw hond in 5 stappen

Tandproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de hond. Onderhoud daarom het gebit goed om tandsteen te voorkomen.

Een puppy of hond aanschaffen

Voor veel mensen is het gezin niet compleet zonder hond. Zij vinden dat een hond er nou eenmaal bij hoort. Wat is nou een huisje en boompje zonder beestje?

Vuurwerkangst bij honden en katten

Veel dieren, voornamelijk honden en katten, zijn bang voor vuurwerk. Deze angst en paniek is geen aanstellerij! Leer nu meer over vuurwerkangst bij dieren.

Help, mijn hond eet zijn poep op!

Eet jouw hond poep? Dat is natuurlijk zeer ongewenst gedrag! Zorg dat je dit afleert met de juiste aandacht en beloningen. Wij geven graag tips!

Oververhitting bij de hond: voorkomen, herkennen en handelen

Wij vertellen je graag hoe je in de zomer oververhitting bij de hond voorkomt, herkent en hoe je dan moet handelen.

Je hond veilig vervoeren in de auto

Als volwaardig lid van het gezin reist ook je hond graag veilig mee op de achterbank. Zet je dier goed vast met een Trailstone hondenautogordel.

Hoe kunnen wij jou van dienst zijn? Wij staan je graag te woord.

Maak een afspraak door ons te bellen of een mail te sturen.

Bezoek onze winkel

MeerDier van Grootel
Hoofdstraat 14a
5961 EZ Horst

 Openingstijden

Maandag: 13:00 - 18:00
Dinsdag: 09:00 - 18:00
Woensdag: 09:00 - 18:00
Donderdag: 09:00 - 18:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00

Contactgegevens

Telefoon: 077-397 00 58
E-mail: info@meerdier.nl
KvK-nummer: 58321365
BTW-nummer: 852984649B01

Ontvang het laatste huisdieren-nieuws voor jouw maatje