Help, mijn hond eet poep!

Het komt vaak voor dat honden ontlasting eten: ook wel coprofagie genoemd. De reden van dit gedrag is niet altijd te achterhalen en kan verschillende oorzaken hebben. Wij vertellen je graag meer hierover én geven tips hoe je dit gedrag af kunt leren.

Zorg voor de juiste voeding

Met het huidige voedingsaanbod komt het niet snel voor dat een hond voedingsstoffen tekort komt. Toch kan de voedingsopname verstoord zijn door bijvoorbeeld de voerwijze, het geven van extraatjes of de verkeerde voeding. Hierdoor kan de hond de neiging hebben om ontlasting te gaan eten: na verloop van tijd gaan ze dit lekker vinden en herhalen ze dit gedrag steeds vaker. Laat je bij ons adviseren voor een goede voedingsmethode en natuurlijk ook voor de juiste voeding voor jouw hond.

Medische oorzaak

Meestal is de oorzaak van het eten van ontlasting vrij onschuldig. Maar soms kan het ook een medische oorzaak hebben. Heeft je hond ook nog andere klachten naast dit gedrag? Dit kan gevaarlijk zijn, neem daarom altijd contact met ons op. Onze dierenarts kijkt graag naar de onderliggende oorzaak.

Gedrag afleren met de juiste begeleiding

Het eten van ontlasting levert de hond aandacht op. Ook al is dit in negatieve zin: voor de hond wordt dit al snel zelfbelonend gedrag. Het afleren van dit gedrag wordt dan steeds moeilijker. Volg daarom de volgende tips:

  • Ga wandelen met meer aandacht: blijf binding met je hond houden en wees alert op ongewenst gedrag. Zodra een hond doorgeeft dat naar jou kijken een beloning oplevert en wandelen zo superleuk is, is de kans dat de hond de focus verlegt.
  • Leid de hond af van het eten van ontlasting: neem een speeltje mee dat de interactie versterkt en neem deze alléén mee tijdens wandelingen. Zo blijft het interessant!
  • Beloon gewenst gedrag in de vorm van aandacht of voer. Zorg wel voor een échte traktatie: iets wat de hond minder vaak krijgt. Laat de hond er daarom ook bij staan als je voor de wandeling snoepjes in je zak stopt. Dan heb je de aandacht al!
  • Maar vooral: ga consequent te werk en heb geduld

Waarschijnlijk loop je op deze manier diverse plaatsen met ontlasting voorbij zonder dat je hond daar erg in heeft. Geef jezelf én je hond de tijd en blijf oefenen.

Op zoek naar lekkere traktaties voor je hond om hem te belonen bij goed gedrag? Kom eens langs in onze winkel en ontdek ons ruime aanbod aan snacks en speeltjes.

Meer informatie over jouw huisdier: 

6 redenen waarom jouw hond blaft

Blaffen is hét communicatiemiddel van honden: elke blaf heeft een reden. Leer te luisteren naar de blaf en kijk naar de lichaamstaal van je hond. Hier kun je op letten!

Beaphar voetzolenspray voor honden

Zou jij graag op je blote voeten door sneeuw, strooizout, ijs, grind of heet asfalt lopen? Ook voor je hond is dit niet fijn, dus bescherm de voetzolen van jouw hond.

Poets de tanden van jouw hond in 5 stappen

Tandproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de hond. Onderhoud daarom het gebit goed om tandsteen te voorkomen.

Een puppy of hond aanschaffen

Voor veel mensen is het gezin niet compleet zonder hond. Zij vinden dat een hond er nou eenmaal bij hoort. Wat is nou een huisje en boompje zonder beestje?

Gebitsproblemen van de hond herkennen en voorkomen

Onderschat niet welke gevolgen een slecht gebit kan hebben voor de hond! Bij een goede gezondheid van je hond hoort een gezond gebit.

Laat je hond veilig uit in het donker

Zorg dat je hond altijd zichtbaar is voor andere weggebruikers, vooral in de donkere maanden, met onder andere reflecterende producten en lampjes.

Ontdek ons wormen- en vlooienabonnement

Voor de verzorging van jouw hond of kat moet je al aan zoveel dingen denken. Daarom ontzorgen wij je graag met het vlooien- en wormenabonnement.

Gebitsverzorging bij de hond

Hoe goed we voor ons eigen gebit zorgen, zo nalatig zijn we vaak in de verzorging van het gebit van onze hond. Een gezond gebit is belangrijk voor de gezondheid van onze trouwe viervoeter.

Daag jouw hond uit met hersenwerk!

Intelligentiespellen vormen voor de hond een mooie aanvulling op de dagelijkse activiteiten zoals wandelen en spelen. Het is zelfs minstens zo belangrijk!

Vuurwerkangst bij honden en katten

Veel dieren, voornamelijk honden en katten, zijn bang voor vuurwerk. Deze angst en paniek is geen aanstellerij! Leer nu meer over vuurwerkangst bij dieren.

Hoe kunnen wij jou van dienst zijn? Wij staan je graag te woord.

Maak een afspraak door ons te bellen of een mail te sturen.

Controleer je dier zelf wekelijks

Wanneer je zelf je dier wekelijks controleert, heb je het sneller in de gaten als er iets niet in orde is. Zo kun je dus sneller hulp inschakelen en grotere problemen voorkomen.

 

Wanneer je zelf je dier wekelijks controleert, heb je het sneller in de gaten als er iets niet in orde is. Zo kun je dus sneller hulp inschakelen en grotere problemen voorkomen.

 

Goede voeding

Bezoek onze winkel

MeerDier van Grootel
Hoofdstraat 14a
5961 EZ Horst

 Openingstijden

Maandag: 13:00 - 18:00
Dinsdag: 09:00 - 18:00
Woensdag: 09:00 - 18:00
Donderdag: 09:00 - 18:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00

Contactgegevens

Telefoon: 077-397 00 58
E-mail: info@meerdier.nl
KvK-nummer: 58321365
BTW-nummer: 852984649B01

Ontvang het laatste huisdieren-nieuws voor jouw maatje