Help, mijn hond eet poep!

Het komt vaak voor dat honden ontlasting eten: ook wel coprofagie genoemd. De reden van dit gedrag is niet altijd te achterhalen en kan verschillende oorzaken hebben. Wij vertellen je graag meer hierover én geven tips hoe je dit gedrag af kunt leren.

Zorg voor de juiste voeding

Met het huidige voedingsaanbod komt het niet snel voor dat een hond voedingsstoffen tekort komt. Toch kan de voedingsopname verstoord zijn door bijvoorbeeld de voerwijze, het geven van extraatjes of de verkeerde voeding. Hierdoor kan de hond de neiging hebben om ontlasting te gaan eten: na verloop van tijd gaan ze dit lekker vinden en herhalen ze dit gedrag steeds vaker. Laat je bij ons adviseren voor een goede voedingsmethode en natuurlijk ook voor de juiste voeding voor jouw hond.

Medische oorzaak

Meestal is de oorzaak van het eten van ontlasting vrij onschuldig. Maar soms kan het ook een medische oorzaak hebben. Heeft je hond ook nog andere klachten naast dit gedrag? Dit kan gevaarlijk zijn, neem daarom altijd contact met ons op. Onze dierenarts kijkt graag naar de onderliggende oorzaak.

Gedrag afleren met de juiste begeleiding

Het eten van ontlasting levert de hond aandacht op. Ook al is dit in negatieve zin: voor de hond wordt dit al snel zelfbelonend gedrag. Het afleren van dit gedrag wordt dan steeds moeilijker. Volg daarom de volgende tips:

  • Ga wandelen met meer aandacht: blijf binding met je hond houden en wees alert op ongewenst gedrag. Zodra een hond doorgeeft dat naar jou kijken een beloning oplevert en wandelen zo superleuk is, is de kans dat de hond de focus verlegt.
  • Leid de hond af van het eten van ontlasting: neem een speeltje mee dat de interactie versterkt en neem deze alléén mee tijdens wandelingen. Zo blijft het interessant!
  • Beloon gewenst gedrag in de vorm van aandacht of voer. Zorg wel voor een échte traktatie: iets wat de hond minder vaak krijgt. Laat de hond er daarom ook bij staan als je voor de wandeling snoepjes in je zak stopt. Dan heb je de aandacht al!
  • Maar vooral: ga consequent te werk en heb geduld

Waarschijnlijk loop je op deze manier diverse plaatsen met ontlasting voorbij zonder dat je hond daar erg in heeft. Geef jezelf én je hond de tijd en blijf oefenen.

Op zoek naar lekkere traktaties voor je hond om hem te belonen bij goed gedrag? Kom eens langs in onze winkel en ontdek ons ruime aanbod aan snacks en speeltjes.

Meer informatie over jouw huisdier: 

Pas op met grasaren bij de hond!

Hoog, wild gras bevat grasaren. Deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden, vooral bij hondenrassen met middellange of lange haren.

Beaphar voetzolenspray voor honden

Zou jij graag op je blote voeten door sneeuw, strooizout, ijs, grind of heet asfalt lopen? Ook voor je hond is dit niet fijn, dus bescherm de voetzolen van jouw hond.

Je hond veilig vervoeren in de auto

Als volwaardig lid van het gezin reist ook je hond graag veilig mee op de achterbank. Zet je dier goed vast met een Trailstone hondenautogordel.

Gebitsverzorging bij de hond

Hoe goed we voor ons eigen gebit zorgen, zo nalatig zijn we vaak in de verzorging van het gebit van onze hond. Een gezond gebit is belangrijk voor de gezondheid van onze trouwe viervoeter.

Fytotherapie en voedingssupplementen

Wil je de gezondheid van jouw hond of kat verbeteren? Ontdek dan ons ruime aanbod aan fytotherapie, een natuurlijke geneeswijze voor jouw huisdier.

Gebitsproblemen van de hond herkennen en voorkomen

Onderschat niet welke gevolgen een slecht gebit kan hebben voor de hond! Bij een goede gezondheid van je hond hoort een gezond gebit.

Daag jouw hond uit met hersenwerk!

Intelligentiespellen vormen voor de hond een mooie aanvulling op de dagelijkse activiteiten zoals wandelen en spelen. Het is zelfs minstens zo belangrijk!

Vachtverzorging van de hond: voorkom problemen

Vachtverzorging is bij iedere hond regelmatig nodig. Niet alleen in de ruiperiode, maar ook daarbuiten om problemen van de huid en vacht te voorkomen.

Ontdek ons wormen- en vlooienabonnement

Voor de verzorging van jouw hond of kat moet je al aan zoveel dingen denken. Daarom ontzorgen wij je graag met het vlooien- en wormenabonnement.

Het risico op grote uitgaven voor je huisdier verkleinen

In tijden van prijsstijgingen kan het financieel lastig zijn om goed voor je huisdier te zorgen. Lees onze tips over wat je kunt doen en wat je vooral niet moet doen.

Hoe kunnen wij jou van dienst zijn? Wij staan je graag te woord.

Maak een afspraak door ons te bellen of een mail te sturen.

Bezoek onze winkel

MeerDier van Grootel
Hoofdstraat 14a
5961 EZ Horst

 Openingstijden

Maandag: 13:00 - 18:00
Dinsdag: 09:00 - 18:00
Woensdag: 09:00 - 18:00
Donderdag: 09:00 - 18:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00

Koningsdag gesloten

8 mei vanaf 13.00u gesloten

Hemelvaartsdag gesloten

18 mei vanaf 16.00u gesloten

2e Pinksterdag gesloten

Contactgegevens

Telefoon: 077-397 00 58
E-mail: info@meerdier.nl
KvK-nummer: 58321365
BTW-nummer: 852984649B01

Ontvang het laatste huisdieren-nieuws voor jouw maatje