Oververhitting bij de hond: voorkomen, herkennen en handelen

Als wij mensen het warm krijgen, beginnen we te zweten. Wij hebben zweetklieren over ons hele lichaam. Door de verdamping van het vocht koelt ons lichaam af. Honden hebben dat systeem niet. Zij kunnen slechts afkoelen door te hijgen en warmte af te voeren via hun voetzolen. Hierdoor lopen ze veel sneller kans op oververhitting. In sommige gevallen leidt dit zelfs tot de dood. Voorkom daarom altijd oververhitting. Wij vertellen je ook graag hoe je oververhitting bij de hond herkent en hoe je dan moet handelen.

Oververhitting voorkomen

Zorg voor voldoende schaduw en drinkwater voor de hond. Het beste is om vanaf 25 graden niet meer te gaan wandelen of te fietsen. Doe dit bij voorkeur ’s ochtends of ’s avonds. Twijfel je of de asfalttemperatuur geschikt is? Ga er dan eens zelf met blote voeten op staan!

Wij hebben in ons assortiment coolbanden en coolmatten om te voorkomen dat de hond het te warm krijgt. Kom vooral eens langs in onze winkel om het aanbod te bekijken!

Oververhitting herkennen

Oververhitting bij de hond herken je aan de volgende symptomen:

  • Onrustig gedrag
  • Enorm aan het hijgen en eventueel kwijlen
  • Rode slijmvliezen
  • Verhoogde hartslag
  • Verhoogde lichaamstemperatuur (normaal is 38 à 39 graden)

Handelen bij oververhitting

Bij een hond die aan oververhitting lijdt, is het zaak snel te handelen. Begin meteen met koelen in lauwwarm water in een bad of teil of zoek een sloot als je buiten aan het wandelen bent. Werk – indien mogelijk – met natte handdoeken en maak eerst van onderaf de borst en voetzolen nat. Laat de hond kleine beetjes drinken. Dompel de hond vooral niet plots onder in (koud) water!

 

Meer informatie over jouw hond: 

Laat je hond veilig uit in het donker

Zorg dat je hond altijd zichtbaar is voor andere weggebruikers, vooral in de donkere maanden, met onder andere reflecterende producten en lampjes.

Poets de tanden van jouw hond in 5 stappen

Tandproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de hond. Onderhoud daarom het gebit goed om tandsteen te voorkomen.

Fytotherapie en voedingssupplementen

Wil je de gezondheid van jouw hond of kat verbeteren? Ontdek dan ons ruime aanbod aan fytotherapie, een natuurlijke geneeswijze voor jouw huisdier.

Een puppy of hond aanschaffen

Voor veel mensen is het gezin niet compleet zonder hond. Zij vinden dat een hond er nou eenmaal bij hoort. Wat is nou een huisje en boompje zonder beestje?

Waarom je jouw hond soms kort moet houden aan de lijn

Soms kan het gevaarlijk of onveilig zijn om je hond aan een lange lijn te laten lopen, vooral wanneer je in een nieuwe of onbekende ruimte bent.

Gebitsverzorging bij de hond

Hoe goed we voor ons eigen gebit zorgen, zo nalatig zijn we vaak in de verzorging van het gebit van onze hond. Een gezond gebit is belangrijk voor de gezondheid van onze trouwe viervoeter.

Vachtverzorging van de hond: voorkom problemen

Vachtverzorging is bij iedere hond regelmatig nodig. Niet alleen in de ruiperiode, maar ook daarbuiten om problemen van de huid en vacht te voorkomen.

Je hond veilig vervoeren in de auto

Als volwaardig lid van het gezin reist ook je hond graag veilig mee op de achterbank. Zet je dier goed vast met een Trailstone hondenautogordel.

Vuurwerkangst bij honden en katten

Veel dieren, voornamelijk honden en katten, zijn bang voor vuurwerk. Deze angst en paniek is geen aanstellerij! Leer nu meer over vuurwerkangst bij dieren.

Help, mijn hond eet zijn poep op!

Eet jouw hond poep? Dat is natuurlijk zeer ongewenst gedrag! Zorg dat je dit afleert met de juiste aandacht en beloningen. Wij geven graag tips!

Hoe kunnen wij jou van dienst zijn? Wij staan je graag te woord.

Maak een afspraak door ons te bellen of een mail te sturen.

Bezoek onze winkel

MeerDier van Grootel
Hoofdstraat 14a
5961 EZ Horst

 Openingstijden

Maandag: 13:00 - 18:00
Dinsdag: 09:00 - 18:00
Woensdag: 09:00 - 18:00
Donderdag: 09:00 - 18:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00

5 december tot 17.00

24, 25 en 26 december gesloten

1 januari gesloten

Contactgegevens

Telefoon: 077-397 00 58
E-mail: info@meerdier.nl
KvK-nummer: 58321365
BTW-nummer: 852984649B01

Ontvang het laatste huisdieren-nieuws voor jouw maatje