Zo zorg je ervoor dat je hond niet meer trekt aan de riem

Een wandeling maken met de hond hoort een fijne bezigheid te zijn voor zowel hond als baas. Als de hond trekt aan de riem, dan is dat niet heel prettig. Wij geven hier graag wat tips voor!

Waarom trekken honden aan de riem?

Honden die trekken aan de riem is een miscommunicatie tussen hond en baas. De hond heeft een doel dat het wil bereiken, buiten het bereik van de riem. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer het iets lekkers ruikt of andere honden of dieren ziet. Zonder de riem was je de hond misschien kwijt geweest!

Maar vaak maskeert dit een groter probleem: de hond heeft teveel energie, spanning, teveel regels (en dus onduidelijkheid), geen stabiliteit, hij is overprikkeld (en kan dus niet nadenken), heeft verkeerde begeleiding of er wordt verkeerd gebruik gemaakt van de riem.

Dit zou er uiteindelijk toe kunnen leiden dat de hond niet meer naast de baas wil lopen omdat er steeds aan de riem gerukt wordt. Ook kan dit ervoor zorgen dat de hond niet meer graag uitgelaten wordt. Wordt het trekken aan de riem wel toegelaten, dan leert de hond dat trekken zorgt dat zijn doel wordt bereikt. 

Zo zorg je ervoor dat de hond niet meer trekt aan de riem

Zorg ervoor dat de hond minder trekt aan de riem door dit langzaam op te bouwen. Dit doe je met de volgende basisoefeningen:

  • Volgen zonder lijn (bijvoorbeeld binnen of in de tuin)
  • Laat tijdens het volgen de hond regelmatig zitten, liggen of blijven. Hiermee houd je de hond rustig
  • Laat de hond je volgen met en zonder riem
  • Loop tijdens het wandelen soms een andere kant op dan waar de hond je naartoe trekt
  • Leid de hond af met een snackje of speeltje

Daarnaast zijn er nog wat hulpmiddelen tegen trekken aan de riem. Denk aan een anti-trektuig, normaal tuig of harnas, slipketting, halti of lange lijn. Let op: deze hulpmiddelen lossen het probleem niet direct op! Het is een combinatie van op de juiste manier gebruiken en oefenen.

Kom vooral eens langs bij ons in de winkel om het aanbod te bekijken en voor meer tips!

Meer informatie over jouw hond: 

Fytotherapie en voedingssupplementen

Wil je de gezondheid van jouw hond of kat verbeteren? Ontdek dan ons ruime aanbod aan fytotherapie, een natuurlijke geneeswijze voor jouw huisdier.

Beaphar voetzolenspray voor honden

Zou jij graag op je blote voeten door sneeuw, strooizout, ijs, grind of heet asfalt lopen? Ook voor je hond is dit niet fijn, dus bescherm de voetzolen van jouw hond.

Pas op met grasaren bij de hond!

Hoog, wild gras bevat grasaren. Deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden, vooral bij hondenrassen met middellange of lange haren.

Waarom je jouw hond soms kort moet houden aan de lijn

Soms kan het gevaarlijk of onveilig zijn om je hond aan een lange lijn te laten lopen, vooral wanneer je in een nieuwe of onbekende ruimte bent.

Help, mijn hond eet zijn poep op!

Eet jouw hond poep? Dat is natuurlijk zeer ongewenst gedrag! Zorg dat je dit afleert met de juiste aandacht en beloningen. Wij geven graag tips!

Gebitsverzorging bij de hond

Hoe goed we voor ons eigen gebit zorgen, zo nalatig zijn we vaak in de verzorging van het gebit van onze hond. Een gezond gebit is belangrijk voor de gezondheid van onze trouwe viervoeter.

Laat je hond veilig uit in het donker

Zorg dat je hond altijd zichtbaar is voor andere weggebruikers, vooral in de donkere maanden, met onder andere reflecterende producten en lampjes.

Een puppy of hond aanschaffen

Voor veel mensen is het gezin niet compleet zonder hond. Zij vinden dat een hond er nou eenmaal bij hoort. Wat is nou een huisje en boompje zonder beestje?

Je hond veilig vervoeren in de auto

Als volwaardig lid van het gezin reist ook je hond graag veilig mee op de achterbank. Zet je dier goed vast met een Trailstone hondenautogordel.

6 redenen waarom jouw hond blaft

Blaffen is hét communicatiemiddel van honden: elke blaf heeft een reden. Leer te luisteren naar de blaf en kijk naar de lichaamstaal van je hond. Hier kun je op letten!

Hoe kunnen wij jou van dienst zijn? Wij staan je graag te woord.

Maak een afspraak door ons te bellen of een mail te sturen.

Bezoek onze winkel

MeerDier van Grootel
Hoofdstraat 14a
5961 EZ Horst

 Openingstijden

Maandag: 13:00 - 18:00
Dinsdag: 09:00 - 18:00
Woensdag: 09:00 - 18:00
Donderdag: 09:00 - 18:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00

Contactgegevens

Telefoon: 077-397 00 58
E-mail: info@meerdier.nl
KvK-nummer: 58321365
BTW-nummer: 852984649B01

Ontvang het laatste huisdieren-nieuws voor jouw maatje