Gebitsproblemen bij je kat herkennen en voorkomen

Verzorging van het gebit van de kat is net zo belangrijk als de verzorging van ons eigen gebit. Want wist je dat een slecht onderhouden gebit tot ernstige problemen kan leiden bij huisdieren? Wij vertellen je graag meer over de verzorging van het gebit van de kat, zodat je gebitsproblemen kunt voorkomen en eventueel tijdig kunt herkennen.

Hoe ontstaan gebitsproblemen?

Vaak ontstaan gebitsproblemen bij katten door humane voedingsmiddelen, zoals restjes van je eigen eten. De toegevoegde suikers die hierin zitten zijn schadelijk voor het gebit. Ook blikvoeding is een vaak voorkomende oorzaak van gebitsproblemen. Deze natvoeding reinigt het gebit niet goed, in tegenstelling tot harde brokjes. Deze schuren de tanden schoon.

 

Waarom is een gezond gebit belangrijk?

Goed onderhoud van het gebit is belangrijk voor de gezondheid de kat. Mond- en tandproblemen kunnen leiden tot tandsteen, tandvleesontstekingen en uiteindelijk zelfs tot sterfte. Via een tandvleeswond kunnen bacteriën zich namelijk via de bloedsomloop verspreiden en uiteindelijk in het hart terechtkomen. Daarnaast kunnen tandproblemen zorgen voor verminderde eetlust en voedselinname. Allerlei problemen die je je kat dus niet toewenst. Daarom is voorkomen beter dan genezen!

Gebitsproblemen bij de kat herkennen

Gebitsproblemen bij een kat zijn niet altijd gemakkelijk te herkennen. Toch zijn er een aantal factoren die vaak wijzen op mond- en tandproblemen:

  • Slechte adem;
  • Gele of bruine plekken aan de zijkanten van de kiezen of tanden;
  • Rode randen aan het tandvlees;
  • Slecht eten (vooral droge, harde brokken laten staan);
  • De kat gedraagt zich anders, bijvoorbeeld afstandelijker.

 

Gebitsproblemen voorkomen

Zodra je kat bovenstaand gedrag vertoont, kun je het best meteen bij een dierenarts (zoals bij MeerDier) langs gaan. Onze dierenarts controleert en behandelt het gebit dan graag.

Gebitsverzorging is ontzettend belangrijk om deze problemen te voorkomen. Net als mensen hebben katten dagelijks tandverzorging nodig. Denk aan kauwsnacks, speciale voeding en het poetsen van de tanden. Kom eens langs in onze winkel en bekijk ons assortiment aan gebitsverzorgingsproducten voor de kat. Wij leggen je daarnaast graag uit hoe tandenpoetsen bij de kat werkt, geven een aangepast tandenpoetsschema en adviseren over de beste voeding.

Meer informatie over jouw kat: 

Wintertips voor buitenkatten: veilig de winter door!

Het is belangrijk om in de koude wintermaanden net wat beter op je buitenkat te letten. Wij vertellen graag op welke belangrijke zaken je moet letten.

Oververhitting bij de kat: voorkomen, herkennen en handelen

Wij vertellen je graag hoe je oververhitting bij de kat voorkomt, herkent en hoe je dan moet handelen.

Plast jouw kat naast de kattenbak? Zo los je dit op!

De reden voor onzindelijkheid kan heel verschillend zijn. Daarom is hier geen eenduidige oplossing voor. We geven graag factoren die kunnen leiden tot de oplossing.

4 tips: match je leven met de behoeften van jouw kat

Voorkom spanning en stress: zorg met deze 4 tips dat jouw moderne leven gaat botsen met de natuurlijke behoeften die jouw kat heeft.

Het gebit van je kat verzorgen doe je zo!

We onderschatten vaak welke gevolgen nalatig onderhoud van het gebit kan hebben. Denk aan pijn, een slechte adem, gezondheidsproblemen.

Welke krabpaal past bij jouw kat?

Heb je thuis één of meer katten rondlopen en ben je op zoek naar een goede krabpaal? Wij hebben in onze winkel een groot assortiment beschikbaar!

Ontdek ons wormen- en vlooienabonnement

Voor de verzorging van jouw hond of kat moet je al aan zoveel dingen denken. Daarom ontzorgen wij je graag met het vlooien- en wormenabonnement.

Vuurwerkangst bij honden en katten

Veel dieren, voornamelijk honden en katten, zijn bang voor vuurwerk. Deze angst en paniek is geen aanstellerij! Leer nu meer over vuurwerkangst bij dieren.

Fytotherapie en voedingssupplementen

Wil je de gezondheid van jouw hond of kat verbeteren? Ontdek dan ons ruime aanbod aan fytotherapie, een natuurlijke geneeswijze voor jouw huisdier.

Zo bekijk je het gebit van jouw kat

Het gebit van je kat bekijken lijkt lastig, maar is eigenlijk heel makkelijk! Esther vertelt je graag hoe je de tanden van je kat kunt zien.

Hoe kunnen wij jou van dienst zijn? Wij staan je graag te woord.

Maak een afspraak door ons te bellen of een mail te sturen.

Bezoek onze winkel

MeerDier van Grootel
Hoofdstraat 14a
5961 EZ Horst

 Openingstijden

Maandag: 13:00 - 18:00
Dinsdag: 09:00 - 18:00
Woensdag: 09:00 - 18:00
Donderdag: 09:00 - 18:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00

Koningsdag gesloten

8 mei vanaf 13.00u gesloten

Hemelvaartsdag gesloten

18 mei vanaf 16.00u gesloten

2e Pinksterdag gesloten

Contactgegevens

Telefoon: 077-397 00 58
E-mail: info@meerdier.nl
KvK-nummer: 58321365
BTW-nummer: 852984649B01

Ontvang het laatste huisdieren-nieuws voor jouw maatje