Plast jouw kat naast de kattenbak? Zo los je dit op!

Een kat die niet meer in de kattenbak plast is een erg vervelend probleem. Omdat de reden voor deze (plotselinge) onzindelijkheid heel verschillend kan zijn, is hier geen eenduidige oplossing voor. Daarom nemen we je graag mee in een aantal probleemfactoren die kunnen leiden tot de oplossing voor jullie situatie.

Onderzoek de reden van onzindelijkheid

Er is altijd een reden te achterhalen waarom je kat (ineens) naast de kattenbak plast. Dit kan bijvoorbeeld zijn:
  • Lichamelijke oorzaken of ziekte. Denk aan blaasontsteking of hormonen. Een kat die krols is doet namelijk ook vaak plasjes in huis.
  • Stress. Katten zijn erg stressgevoelig. Een verhuizing, nieuwe meubels, gezinsuitbreiding, maar ook een ander dagritme van de eigenaar kan al een oorzaak zijn van stress.
  • Ouderdom of dementie. Zo speelt er bijvoorbeeld op latere leeftijd vaak artrose op waardoor het lastig is om in de bak te stappen.
  • Territorium afbakenen. Als er andere dieren in huis zitten, of onbekende katten om het huis, kan dit ervoor zorgen dat veel katten gaan plassen of sproeien. Vaak gebeurt dit bij deuren of ramen.
  • Er is iets gewijzigd aan de kattenbak. Het is bijvoorbeeld verplaatst of de kattenbakvulling is veranderd.
  • De kattenbak is niet naar wens van de kat. Hij is bijvoorbeeld te klein.

Oorzaak gevonden? Speel hier op in door de oorzaak weg te nemen of te behandelen.

Voorkom onzindelijkheid met deze tips

Voorkomen is beter dan genezen. Voorkom dat de kattenbak zelf de oorzaak van onzindelijkheid wordt met de volgende tips:

1. Zorg dat de bak groot genoeg is zodat de kat zich er makkelijk in kan ronddraaien.
2. Zet de bak op een rustige plek neer. Naast de TV, bij het koffiezetapparaat of bij de wasmachine is geen geschikte plek.
3. Ontdek welk soort grit en houtkorrels je kat het meest prettig vindt.
4. Ga na of je kat liever een overdekte of onoverdekte bak heeft. Bij een overdekte bak kunnen sommige katten zich opgesloten voelen.
5. Zet de kattenbak niet vlak naast de plek waar de voer- en drinkbak van de kat staan.
6. Houd de bak goed schoon. Schep iedere dag de ontlasting eruit en reinig minimaal één keer per week de kattenbak volledig.

Werken deze tips niet voor jouw kat, of kom je niet achter de oorzaak van de onzindelijkheid van jouw kat? Kom eens langs in onze winkel. Dan zoeken we samen voor een oplossing voor dit probleem.

Meer informatie over jouw kat: 

Fytotherapie en voedingssupplementen

Wil je de gezondheid van jouw hond of kat verbeteren? Ontdek dan ons ruime aanbod aan fytotherapie, een natuurlijke geneeswijze voor jouw huisdier.

Gebitsproblemen bij je kat herkennen en voorkomen

Verzorging van het gebit van de kat is net zo belangrijk als de verzorging van ons eigen gebit. Een slecht gebit kan tot ernstige problemen leiden.

Wintertips voor buitenkatten: veilig de winter door!

Het is belangrijk om in de koude wintermaanden net wat beter op je buitenkat te letten. Wij vertellen graag op welke belangrijke zaken je moet letten.

4 tips: match je leven met de behoeften van jouw kat

Voorkom spanning en stress: zorg met deze 4 tips dat jouw moderne leven gaat botsen met de natuurlijke behoeften die jouw kat heeft.

Vuurwerkangst bij honden en katten

Veel dieren, voornamelijk honden en katten, zijn bang voor vuurwerk. Deze angst en paniek is geen aanstellerij! Leer nu meer over vuurwerkangst bij dieren.

Tips om krabben aan meubilair te voorkomen

Wanneer je kat jouw meubels uitkiest om zijn nagels in te zetten, dan is dat natuurlijk niet heel fijn! Geef de kat daarom alternatieven om aan te krabben.

Welke krabpaal past bij jouw kat?

Heb je thuis één of meer katten rondlopen en ben je op zoek naar een goede krabpaal? Wij hebben in onze winkel een groot assortiment beschikbaar!

Oververhitting bij de kat: voorkomen, herkennen en handelen

Wij vertellen je graag hoe je oververhitting bij de kat voorkomt, herkent en hoe je dan moet handelen.

Ontdek ons wormen- en vlooienabonnement

Voor de verzorging van jouw hond of kat moet je al aan zoveel dingen denken. Daarom ontzorgen wij je graag met het vlooien- en wormenabonnement.

Zo bekijk je het gebit van jouw kat

Het gebit van je kat bekijken lijkt lastig, maar is eigenlijk heel makkelijk! Esther vertelt je graag hoe je de tanden van je kat kunt zien.

Hoe kunnen wij jou van dienst zijn? Wij staan je graag te woord.

Maak een afspraak door ons te bellen of een mail te sturen.

Bezoek onze winkel

MeerDier van Grootel
Hoofdstraat 14a
5961 EZ Horst

 Openingstijden

Maandag: 13:00 - 18:00
Dinsdag: 09:00 - 18:00
Woensdag: 09:00 - 18:00
Donderdag: 09:00 - 18:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00

Contactgegevens

Telefoon: 077-397 00 58
E-mail: info@meerdier.nl
KvK-nummer: 58321365
BTW-nummer: 852984649B01

Ontvang het laatste huisdieren-nieuws voor jouw maatje