Oververhitting bij de kat: voorkomen, herkennen en handelen

Als wij mensen het warm krijgen, beginnen we te zweten. Wij hebben zweetklieren over ons hele lichaam. Door de verdamping van het vocht koelt ons lichaam af. Katten hebben dit systeem niet, waardoor de kans op oververhitting groter is. Wij vertellen je graag hoe je oververhitting bij de kat herkent en hoe je dan moet handelen.

Oververhitting voorkomen

In tegenstelling tot bij honden, komt oververhitting bij katten zelden voor. Dit komt vooral doordat katten meer hun eigen gang gaan. Ze zoeken liever een koeler plekje in de schaduw en doen rustig aan in plaats van als een dolle achter een speeltje aan te rennen.

Een kat kan echter wel oververhit raken. Denk bijvoorbeeld aan katten in een ren zonder schaduw, in een afgesloten caravan, of per ongeluk opgesloten in een schuur. Ook bij het spelen met een laserlampje, waarbij de kat te veel rent en springt ligt oververhitting op de loer. Laat je kat tijdens de warme dagen dus vooral met rust en zorg voor voldoende schaduw en drinkwater.

 

Oververhitting herkennen

De kat kan verschillende symptomen laten zien bij oververhitting:
  • Onrustig gedrag of juist erg sloom
  • Hijgen of snelle ademhaling
  • Kwijlen
  • Braken en/of diarree
  • Een lichaamstemperatuur boven de 40 graden Celsius
  • In ernstige gevallen kan de kat epileptische toevallen krijgen of in coma raken

Handelen bij oververhitting

Bij oververhitting van de kat is het belangrijk om snel te handelen. Bel de dierenarts, maar stap niet direct met de kat de warme auto in. Begin in plaats daarvan snel met koelen door de kat voor de ventilator of airco te leggen en natte handdoeken met lauw water tegen de kat aan te leggen. Leg deze tegen de buik van de kat, of onder de kat op een plek waar de vacht dunner is. De vacht mag hierbij goed nat worden. Geef de kat kleine beetjes koud water te drinken als deze zelf nog kan en wil drinken.

Wikkel de kat vooral niet in koude, natte handdoeken. Dompel de kat ook niet onder in koud water en zet het ook niet onder stromend water. Geef ook vooral geen water aan een kat die niet uit zichzelf kan of wil drinken. 

Meer informatie over jouw kat: 

Welke krabpaal past bij jouw kat?

Heb je thuis één of meer katten rondlopen en ben je op zoek naar een goede krabpaal? Wij hebben in onze winkel een groot assortiment beschikbaar!

Nature’s Protection: de beste voeding voor jouw kat

Zoals de naam al door laat schemeren, zitten er in Nature’s Protection voeding natuurlijke ingrediënten die je kat beschermen.

4 tips: match je leven met de behoeften van jouw kat

Voorkom spanning en stress: zorg met deze 4 tips dat jouw moderne leven gaat botsen met de natuurlijke behoeften die jouw kat heeft.

Vuurwerkangst bij honden en katten

Veel dieren, voornamelijk honden en katten, zijn bang voor vuurwerk. Deze angst en paniek is geen aanstellerij! Leer nu meer over vuurwerkangst bij dieren.

Wintertips voor buitenkatten: veilig de winter door!

Het is belangrijk om in de koude wintermaanden net wat beter op je buitenkat te letten. Wij vertellen graag op welke belangrijke zaken je moet letten.

Plast jouw kat naast de kattenbak? Zo los je dit op!

De reden voor onzindelijkheid kan heel verschillend zijn. Daarom is hier geen eenduidige oplossing voor. We geven graag factoren die kunnen leiden tot de oplossing.

Fytotherapie en voedingssupplementen

Wil je de gezondheid van jouw hond of kat verbeteren? Ontdek dan ons ruime aanbod aan fytotherapie, een natuurlijke geneeswijze voor jouw huisdier.

Tips om krabben aan meubilair te voorkomen

Wanneer je kat jouw meubels uitkiest om zijn nagels in te zetten, dan is dat natuurlijk niet heel fijn! Geef de kat daarom alternatieven om aan te krabben.

Het gebit van je kat verzorgen doe je zo!

We onderschatten vaak welke gevolgen nalatig onderhoud van het gebit kan hebben. Denk aan pijn, een slechte adem, gezondheidsproblemen.

Zo bekijk je het gebit van jouw kat

Het gebit van je kat bekijken lijkt lastig, maar is eigenlijk heel makkelijk! Esther vertelt je graag hoe je de tanden van je kat kunt zien.

Hoe kunnen wij jou van dienst zijn? Wij staan je graag te woord.

Maak een afspraak door ons te bellen of een mail te sturen.

Bezoek onze winkel

MeerDier van Grootel
Hoofdstraat 14a
5961 EZ Horst

 Openingstijden

Maandag: 13:00 - 18:00
Dinsdag: 09:00 - 18:00
Woensdag: 09:00 - 18:00
Donderdag: 09:00 - 18:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00

Contactgegevens

Telefoon: 077-397 00 58
E-mail: info@meerdier.nl
KvK-nummer: 58321365
BTW-nummer: 852984649B01

Ontvang het laatste huisdieren-nieuws voor jouw maatje