Zo voorkom je diarree en plakpoep bij jouw konijn

Ontlasting zegt veel over de gezondheid van zowel mens als dier. Bij een gezond konijn is de achterhand droog en schoon. Als het goed is vind je in de kooi mooie, droge en ronde keutels en het konijn heeft de speciale blindedarmkeutels opgegeten. Als de keutels vastgeplakt zitten aan het kontje van je konijn, dan wijst dit op gezondheidsproblemen.

De oorzaken van diarree of plakpoep

Diarree of plakpoep bij je konijn kunnen verschillende oorzaken hebben, namelijk:

  • Verkeerde voeding, zoals voeding dat te weinig vezels bevat, te nat groenvoer, groenten die ze niet gewend zijn of een teveel aan suikers door bijvoorbeeld fruit.
  • Overgewicht. Dan kan het konijn niet meer zo goed bij zijn achterhand komen om de blindedarmkeutel op te eten.
  • Gebitsproblemen. Dan gaat het konijn selectiever eten waardoor ze niet alle voedingsstoffen binnenkrijgen.
  • Een (te) snelle verandering in het dieet.
  • Gebrek aan vachtonderhoud. Hierdoor blijft de ontlasting in de vacht hangen en kunnen ze dit niet meer zelf reinigen.

Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat de consistentie en smaak van de blindedarmkeutels veranderen. Hierdoor eet het konijn mogelijk zijn blindedarmkeutels niet meer op, met dunne ontlasting als gevolg.

Oplossingen voor plakpoep of diarree

Het is belangrijk om eerst de juiste oorzaak van de dunne ontlasting te achterhalen voordat je hiernaar kunt handelen. Ligt de oorzaak op het gebied van voeding, dan kan een wijziging in het dieet de oplossing zijn. Zorg dat het konijn ook altijd onbeperkt hooi kan eten, hier zitten namelijk veel vezels in. Bij overgewicht is gewichtsverlies een logische oplossing. Bij een gebrek aan vachtverzorging is het een oplossing om de vacht te trimmen of beter te onderhouden. Bij geen duidelijke tekenen kun je het best een bezoekje aan onze dierenarts brengen, zodat medische oorzaken uitgesloten of juist behandeld kunnen worden.

Heeft je konijn last van plakpoep of diarree? Zorg dat je dit snel behandelt, zodat er geen kans op Myiasis (madenziekte) bij het konijn ontstaat.  Neem contact met ons op of kom langs in onze winkel om een geschikte behandeling te vinden.

Meer informatie over jouw huisdier: 

Myiasis (madenziekte) bij konijn of cavia

De bromvlieg legt eitjes rondom de anus van het konijn of de cavia. Vooral als het konijn of de cavia dunnere ontlasting heeft is het aantrekkelijk voor deze vlieg.

Bescherm jouw konijn tegen konijnenziekten

Heb jij jouw konijn al beschermd tegen konijnenziekten? Wij adviseren om konijnen te laten vaccineren tegen de volgende zeer besmettelijke konijnenziekten.

Gebitsproblemen signaleren bij konijnen of knaagdieren

Bij knaagdieren is het erg belangrijk om regelmatig een goede controle uit te voeren om problemen tijdig te signaleren en te verhelpen.

Het risico op grote uitgaven voor je huisdier verkleinen

In tijden van prijsstijgingen kan het financieel lastig zijn om goed voor je huisdier te zorgen. Lees onze tips over wat je kunt doen en wat je vooral niet moet doen.

Jouw konijn of knaagdier beschermen tegen kou

In de koude maanden is het belangrijk dat jouw dier het in het buitenhok warm heeft. Met deze tips komt jouw dier gezond de wintermaanden door!

Stampt je konijn? Dit wil hij zeggen!

Als je konijn stampt kan hij daar verschillende dingen mee bedoelen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van stampen bij een konijn.

Gebitsproblemen bij konijnen en knaagdieren

Wanneer konijnen of knaagdieren niet knagen, kunnen er een hoop vervelende en pijnlijke problemen ontstaan met hun gebit en gezondheid.

Zo check je de voortanden van jouw konijn

De voortanden van jouw konijn checken is erg belangrijk om gebitsproblemen te voorkomen. Controleren van het konijnengebit doe je zo!

Het gebit van een konijn of knaagdier verzorgen

Om gebitsproblemen te voorkomen is het belangrijk om het gebit van je konijn of knaagdier te verzorgen. Wij vertellen je hier graag meer over!

Beaphar Care+ voeding voor konijnen en knaagdieren

Beaphar Care+ heeft voor alle soorten knaagdieren en konijnen de voedingsmiddelen die ze nodig hebben voor een goede gezondheid.

Hoe kunnen wij jou van dienst zijn? Wij staan je graag te woord.

Maak een afspraak door ons te bellen of een mail te sturen.

Bezoek onze winkel

MeerDier van Grootel
Hoofdstraat 14a
5961 EZ Horst

 Openingstijden

Maandag: 13:00 - 18:00
Dinsdag: 09:00 - 18:00
Woensdag: 09:00 - 18:00
Donderdag: 09:00 - 18:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00

Koningsdag gesloten

8 mei vanaf 13.00u gesloten

Hemelvaartsdag gesloten

18 mei vanaf 16.00u gesloten

2e Pinksterdag gesloten

Contactgegevens

Telefoon: 077-397 00 58
E-mail: info@meerdier.nl
KvK-nummer: 58321365
BTW-nummer: 852984649B01

Ontvang het laatste huisdieren-nieuws voor jouw maatje