Gebitsproblemen bij konijnen en knaagdieren

Konijnen, cavia’s, hamsters, ratten en muizen knagen maar al te graag! Maar wanneer ze dit niet doen, kunnen er een hoop nare problemen ontstaan met hun gebit en gezondheid. Wij vertellen je graag meer over gebitsproblemen bij konijnen en knaagdieren en hoe je deze kunt voorkomen.

Het gebit van konijnen en knaagdieren

Het gebit van konijnen en knaagdieren groeit oneindig door. Door te knagen schuurt het gebit over elkaar, waardoor deze slijten en netjes worden bijgehouden. Zelfs in rust houden konijnen en knaagdieren actief hun tanden en kiezen bij door deze tegen elkaar aan te bewegen.

 

Gebitsproblemen bij konijnen en knaagdieren

Wanneer je dier te weinig knaagt, kunnen er verschillende gebits- en gezondheidsproblemen ontstaan: de voortanden worden te lang, de kiezen groeien te veel door of er ontstaan haken op de kiezen. Hierdoor wordt eten lastiger, krijgt het beestje pijn en kunnen er ontstekingen in het wangslijmvlies of de tong ontstaan. Dit kan leiden tot gewichtsverlies en kwijlen. Allemaal problemen die je jouw huisdier niet toewenst!

Gebitsproblemen voorkomen

Om al deze nare problemen te voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de beestjes voldoende knaagmogelijkheden hebben. Naast goede kwaliteit brokjes dient er onbeperkt hooi beschikbaar te zijn. Daarnaast kun je knaagmateriaal als knaagsnacks en knaagspeeltjes aanbieden om het knagen te stimuleren. In onze winkel hebben wij een ruim aanbod in knaagmogelijkheden!

 

Check regelmatig de voortanden of ze de juiste lengte hebben. De kiezen van een knaagdier of konijn kun je helaas zelf niet zien. Twijfel je over de gezondheid van het gebit van jouw dier? Kom dan vooral eens langs bij onze dierenarts om het na te laten kijken en eventueel te laten behandelen.

Meer informatie over jouw konijn of knaagdier: 

Beaphar Care+ voeding voor konijnen en knaagdieren

Beaphar Care+ heeft voor alle soorten knaagdieren en konijnen de voedingsmiddelen die ze nodig hebben voor een goede gezondheid.

Zo check je de voortanden van jouw konijn

De voortanden van jouw konijn checken is erg belangrijk om gebitsproblemen te voorkomen. Controleren van het konijnengebit doe je zo!

Jouw konijn of knaagdier beschermen tegen kou

In de koude maanden is het belangrijk dat jouw dier het in het buitenhok warm heeft. Met deze tips komt jouw dier gezond de wintermaanden door!

Anti-parasiet voor jouw konijn of knaagdier

Parasieten zoals wormen kunnen veel problemen voor jouw konijn of knaagdier veroorzaken! Bescherm je knaagdier tegen parasieten met Anti-parasiet.

Zo voorkom je diarree en plakpoep bij jouw konijn

Als het goed is vind je in de kooi droge en ronde keutels en het konijn heeft de blindedarmkeutels opgegeten. Zo niet, dan wijst dit op gezondheidsproblemen.

Gebitsproblemen signaleren bij konijnen of knaagdieren

Bij knaagdieren is het erg belangrijk om regelmatig een goede controle uit te voeren om problemen tijdig te signaleren en te verhelpen.

Myiasis (madenziekte) bij konijn of cavia

De bromvlieg legt eitjes rondom de anus van het konijn of de cavia. Vooral als het konijn of de cavia dunnere ontlasting heeft is het aantrekkelijk voor deze vlieg.

Stampt je konijn? Dit wil hij zeggen!

Als je konijn stampt kan hij daar verschillende dingen mee bedoelen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van stampen bij een konijn.

Het risico op grote uitgaven voor je huisdier verkleinen

In tijden van prijsstijgingen kan het financieel lastig zijn om goed voor je huisdier te zorgen. Lees onze tips over wat je kunt doen en wat je vooral niet moet doen.

Het gebit van een konijn of knaagdier verzorgen

Om gebitsproblemen te voorkomen is het belangrijk om het gebit van je konijn of knaagdier te verzorgen. Wij vertellen je hier graag meer over!

Hoe kunnen wij jou van dienst zijn? Wij staan je graag te woord.

Maak een afspraak door ons te bellen of een mail te sturen.

Bezoek onze winkel

MeerDier van Grootel
Hoofdstraat 14a
5961 EZ Horst

 Openingstijden

Maandag: 13:00 - 18:00
Dinsdag: 09:00 - 18:00
Woensdag: 09:00 - 18:00
Donderdag: 09:00 - 18:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00

                     gesloten dagen                 2e Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag

Contactgegevens

Telefoon: 077-397 00 58
E-mail: info@meerdier.nl
KvK-nummer: 58321365
BTW-nummer: 852984649B01

Ontvang het laatste huisdieren-nieuws voor jouw maatje