Gebitsproblemen signaleren bij konijnen of knaagdieren

Bij knaagdieren is het erg belangrijk om regelmatig een goede controle uit te voeren om problemen tijdig te signaleren en ze op tijd te verhelpen. De tanden en kiezen van konijnen en knaagdieren groeien namelijk constant door. Veel voorkomende problemen zijn scheve of doorgroeiende snijtanden en haken op de kiezen die in het wangslijmvlies of in de tong prikken.

Gebitsproblemen konijnen

Bij konijnen kun je gebitsproblemen signaleren door te letten op gewichtsverlies, weeg je konijn daarom regelmatig. Ook kunnen ze voedsel uit hun bek laten vallen of selectief gaan eten. Andere mogelijke symptomen zijn: scheve snijtand, afgebroken tand, traanoog, kwijlen of een loopneus. Er kunnen ook haakjes op de kiezen zitten, dit is vaak niet zichtbaar. Deze kunnen problemen geven op de wang, het gehemelte of op de tong. Hier kunnen verwondingen of abcessen ontstaan.

 

Gebitsproblemen cavia’s

In het wild knagen cavia’s op alles om hun tanden en kiezen af te laten slijten. Omdat ze bij ons in huis gehouden worden moeten wij alert zijn op de gezondheid van hun tanden. Waar moet je op letten bij jouw cavia: niet kunnen of willen eten, ziek aandoen, kwijlen, vermageren, tandenknarsen, diarree of een slechte vacht.

 

Gebitsproblemen hamsters

Hamster willen veel knagen. Gezonde tanden bij een hamster zijn vrij geel, dat ziet er voor je eigen idee niet fris uit, maar is juist gezond. De ondertanden zijn meestal iets langer dan de twee boventanden. Waar moet je opletten bij jouw hamster: vermageren, niet willen eten, wondjes op het lichaam of bloed bij het mondje.

Heeft jouw huisdier problemen met eten of één van bovenstaande symptomen? Maak dan een afspraak bij onze Para-veterinair. Wij kunnen jou ook adviseren over de juiste voeding en verzorging om verdere problemen te voorkomen.

Meer informatie over jouw konijn of knaagdier: 

Bescherm jouw konijn tegen konijnenziekten

Heb jij jouw konijn al beschermd tegen konijnenziekten? Wij adviseren om konijnen te laten vaccineren tegen de volgende zeer besmettelijke konijnenziekten.

Zo voorkom je diarree en plakpoep bij jouw konijn

Als het goed is vind je in de kooi droge en ronde keutels en het konijn heeft de blindedarmkeutels opgegeten. Zo niet, dan wijst dit op gezondheidsproblemen.

Beaphar Care+ voeding voor konijnen en knaagdieren

Beaphar Care+ heeft voor alle soorten knaagdieren en konijnen de voedingsmiddelen die ze nodig hebben voor een goede gezondheid.

Het gebit van een konijn of knaagdier verzorgen

Om gebitsproblemen te voorkomen is het belangrijk om het gebit van je konijn of knaagdier te verzorgen. Wij vertellen je hier graag meer over!

Zo check je de voortanden van jouw konijn

De voortanden van jouw konijn checken is erg belangrijk om gebitsproblemen te voorkomen. Controleren van het konijnengebit doe je zo!

Myiasis (madenziekte) bij konijn of cavia

De bromvlieg legt eitjes rondom de anus van het konijn of de cavia. Vooral als het konijn of de cavia dunnere ontlasting heeft is het aantrekkelijk voor deze vlieg.

Anti-parasiet voor jouw konijn of knaagdier

Parasieten zoals wormen kunnen veel problemen voor jouw konijn of knaagdier veroorzaken! Bescherm je knaagdier tegen parasieten met Anti-parasiet.

Stampt je konijn? Dit wil hij zeggen!

Als je konijn stampt kan hij daar verschillende dingen mee bedoelen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van stampen bij een konijn.

Jouw konijn of knaagdier beschermen tegen kou

In de koude maanden is het belangrijk dat jouw dier het in het buitenhok warm heeft. Met deze tips komt jouw dier gezond de wintermaanden door!

Gebitsproblemen bij konijnen en knaagdieren

Wanneer konijnen of knaagdieren niet knagen, kunnen er een hoop vervelende en pijnlijke problemen ontstaan met hun gebit en gezondheid.

Hoe kunnen wij jou van dienst zijn? Wij staan je graag te woord.

Maak een afspraak door ons te bellen of een mail te sturen.

Bezoek onze winkel

MeerDier van Grootel
Hoofdstraat 14a
5961 EZ Horst

 Openingstijden

Maandag: 13:00 - 18:00
Dinsdag: 09:00 - 18:00
Woensdag: 09:00 - 18:00
Donderdag: 09:00 - 18:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00

Carnavals maandag

en dinsdag gesloten

2e Paasdag gesloten

Koningsdag gesloten

8 mei vanaf 13.00u gesloten

Hemelvaartsdag gesloten

2e Pinksterdag gesloten

Contactgegevens

Telefoon: 077-397 00 58
E-mail: info@meerdier.nl
KvK-nummer: 58321365
BTW-nummer: 852984649B01

Ontvang het laatste huisdieren-nieuws voor jouw maatje