Het gebit van een konijn of knaagdier verzorgen

Gebitsproblemen zijn vervelend, ook bij huisdieren! Om dit te voorkomen is het daarom belangrijk om het gebit van je dier te verzorgen. Waar je de tanden van een kat of hond kan poetsen, ligt dit bij een konijn of knaagdier anders. Wij vertellen je daarom graag hoe je het gebit van jouw konijn of knaagdier het best kan verzorgen.

Het gebit controleren

Het gebit van konijnen en knaagdieren groeit oneindig door. De lengte houden de beestjes zelf netjes bij door te knagen. Zodra ze dit niet doen, kunnen er allerlei nare problemen ontstaan. Controleer daarom regelmatig of de lengte van de tanden nog oké is. De snijtanden kun je gemakkelijk checken, de kiezen kun je helaas niet zelf zien. Twijfel je over de gezondheid van het gebit van jouw dier? Kom dan vooral eens langs bij onze dierenarts om het na te laten kijken en eventueel te laten behandelen.

 

Knaagspeeltjes en knaagsnacks

Om het knagen bij konijnen en knaagdieren te stimuleren, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende knaagmogelijkheden zijn. Naast goede kwaliteit brokjes dient er onbeperkt hooi beschikbaar te zijn. Daarnaast kun je knaagmateriaal als knaagsnacks en knaagspeeltjes aanbieden. In onze winkel hebben wij een ruim aanbod in knaagmogelijkheden, dus kom vooral eens langs!

Knaagstenen

Een veelgehoord misverstand is dat knaagstenen het slijten van de tanden stimuleren. Maar niets is minder waar! Als de tanden van het konijn of knaagdier goed staan, slijten ze door over elkaar te schuren tijdens bijvoorbeeld het eten, niet door aan een steen te knagen. Let daarom op met de hoeveelheid knaagstenen die je aanbiedt. Er zitten vaak mineralen in knaagstenen die niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid van het beestje.

 

Knaagt jouw konijn of knaagdier aan de kooi?

Wanneer een knager aan het hok of de kooi knaagt, is dit een teken van verveling of knaagbehoefte. Probeer de omgeving van het beestje interessanter te maken om te ontdekken. Zorg voor een wisselend aanbod in knaagspeeltjes, genoeg ruimte en verschillende elementen om op of onder te gaan zitten.

Meer informatie over jouw konijn of knaagdier: 

Myiasis (madenziekte) bij konijn of cavia

De bromvlieg legt eitjes rondom de anus van het konijn of de cavia. Vooral als het konijn of de cavia dunnere ontlasting heeft is het aantrekkelijk voor deze vlieg.

Stampt je konijn? Dit wil hij zeggen!

Als je konijn stampt kan hij daar verschillende dingen mee bedoelen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van stampen bij een konijn.

Bescherm jouw konijn tegen konijnenziekten

Heb jij jouw konijn al beschermd tegen konijnenziekten? Wij adviseren om konijnen te laten vaccineren tegen de volgende zeer besmettelijke konijnenziekten.

Anti-parasiet voor jouw konijn of knaagdier

Parasieten zoals wormen kunnen veel problemen voor jouw konijn of knaagdier veroorzaken! Bescherm je knaagdier tegen parasieten met Anti-parasiet.

Jouw konijn of knaagdier beschermen tegen kou

In de koude maanden is het belangrijk dat jouw dier het in het buitenhok warm heeft. Met deze tips komt jouw dier gezond de wintermaanden door!

Beaphar Care+ voeding voor konijnen en knaagdieren

Beaphar Care+ heeft voor alle soorten knaagdieren en konijnen de voedingsmiddelen die ze nodig hebben voor een goede gezondheid.

Gebitsproblemen bij konijnen en knaagdieren

Wanneer konijnen of knaagdieren niet knagen, kunnen er een hoop vervelende en pijnlijke problemen ontstaan met hun gebit en gezondheid.

Zo check je de voortanden van jouw konijn

De voortanden van jouw konijn checken is erg belangrijk om gebitsproblemen te voorkomen. Controleren van het konijnengebit doe je zo!

Het risico op grote uitgaven voor je huisdier verkleinen

In tijden van prijsstijgingen kan het financieel lastig zijn om goed voor je huisdier te zorgen. Lees onze tips over wat je kunt doen en wat je vooral niet moet doen.

Gebitsproblemen signaleren bij konijnen of knaagdieren

Bij knaagdieren is het erg belangrijk om regelmatig een goede controle uit te voeren om problemen tijdig te signaleren en te verhelpen.

Hoe kunnen wij jou van dienst zijn? Wij staan je graag te woord.

Maak een afspraak door ons te bellen of een mail te sturen.

Bezoek onze winkel

MeerDier van Grootel
Hoofdstraat 14a
5961 EZ Horst

 Openingstijden

Maandag: 13:00 - 18:00
Dinsdag: 09:00 - 18:00
Woensdag: 09:00 - 18:00
Donderdag: 09:00 - 18:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00

Koningsdag gesloten

8 mei vanaf 13.00u gesloten

Hemelvaartsdag gesloten

18 mei vanaf 16.00u gesloten

2e Pinksterdag gesloten

Contactgegevens

Telefoon: 077-397 00 58
E-mail: info@meerdier.nl
KvK-nummer: 58321365
BTW-nummer: 852984649B01

Ontvang het laatste huisdieren-nieuws voor jouw maatje