Myiasis (madenziekte) bij konijn of cavia

De blauwgroene bromvlieg legt eitjes rondom de anus van het konijn of de cavia. Vooral als het konijn of de cavia dunnere ontlasting heeft is het aantrekkelijk voor deze vlieg. Uit de eitjes van de vlieg komen larven en deze hechten zich aan de huid. Hierdoor wordt niet alleen de huid, maar ook de organen aangetast. Uiteindelijk zal myiasis de dood tot gevolg hebben.

Voorkomen is beter dan genezen

Om Myiasis te voorkomen dient men te letten op een goede hygiëne van het verblijf en het konijn of cavia iedere dag te controleren. Een schoon verblijf trekt minder/geen vliegen aan en door het konijn of de cavia iedere dag te controleren kun je in de gaten houden of het konijn of de cavia last heeft van “plakpoep” of wondjes op het lichaam.

Plakpoep bij konijnen of cavia’s kan ontstaan door diarree maar ook door verkeerde voeding. Het konijn heeft twee soorten keutels: de gewone en de nachtkeutel (blindedarmkeutel). Deze nachtkeutel is erg zacht en het konijn dient deze op te eten (coprophageren genoemd) om voldoende vitaminen binnen te krijgen.

Als het konijn de nachtkeutels niet opeet of te dunne ontlasting heeft, kan dit blijven plakken. Vliegen worden hierdoor aangetrokken en zullen gemakkelijk hun eitjes hierin leggen.

Belangrijke tips om myasis te voorkomen

  • Hou het verblijf goed schoon;
  • Controleer het konijn of de cavia elke dag;
  • Zorg voor voldoende hooi.

Beaphar Anti-Myiasis

Voorkomen is dus beter dan genezen, hiervoor kun je BEAPHAR ANTI-MYIASIS gebruiken. Haal aangekoekte uitwerpselen voor de behandeling weg. Spray rondom en onder de staart. Hiermee voorkom je dus dat deze vervelende bromvlieg eitjes gaat leggen en hou je je huisdier gezond.

 

Kom eens langs in onze winkel om je te laten adviseren over dit product, of voor ander advies op maat.

Meer informatie over jouw konijn of knaagdier: 

Zo voorkom je diarree en plakpoep bij jouw konijn

Als het goed is vind je in de kooi droge en ronde keutels en het konijn heeft de blindedarmkeutels opgegeten. Zo niet, dan wijst dit op gezondheidsproblemen.

Zo check je de voortanden van jouw konijn

De voortanden van jouw konijn checken is erg belangrijk om gebitsproblemen te voorkomen. Controleren van het konijnengebit doe je zo!

Jouw konijn of knaagdier beschermen tegen kou

In de koude maanden is het belangrijk dat jouw dier het in het buitenhok warm heeft. Met deze tips komt jouw dier gezond de wintermaanden door!

Anti-parasiet voor jouw konijn of knaagdier

Parasieten zoals wormen kunnen veel problemen voor jouw konijn of knaagdier veroorzaken! Bescherm je knaagdier tegen parasieten met Anti-parasiet.

Gebitsproblemen bij konijnen en knaagdieren

Wanneer konijnen of knaagdieren niet knagen, kunnen er een hoop vervelende en pijnlijke problemen ontstaan met hun gebit en gezondheid.

Stampt je konijn? Dit wil hij zeggen!

Als je konijn stampt kan hij daar verschillende dingen mee bedoelen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van stampen bij een konijn.

Beaphar Care+ voeding voor konijnen en knaagdieren

Beaphar Care+ heeft voor alle soorten knaagdieren en konijnen de voedingsmiddelen die ze nodig hebben voor een goede gezondheid.

Het gebit van een konijn of knaagdier verzorgen

Om gebitsproblemen te voorkomen is het belangrijk om het gebit van je konijn of knaagdier te verzorgen. Wij vertellen je hier graag meer over!

Bescherm jouw konijn tegen konijnenziekten

Heb jij jouw konijn al beschermd tegen konijnenziekten? Wij adviseren om konijnen te laten vaccineren tegen de volgende zeer besmettelijke konijnenziekten.

Gebitsproblemen signaleren bij konijnen of knaagdieren

Bij knaagdieren is het erg belangrijk om regelmatig een goede controle uit te voeren om problemen tijdig te signaleren en te verhelpen.

Hoe kunnen wij jou van dienst zijn? Wij staan je graag te woord.

Maak een afspraak door ons te bellen of een mail te sturen.

Bezoek onze winkel

MeerDier van Grootel
Hoofdstraat 14a
5961 EZ Horst

 Openingstijden

Maandag: 13:00 - 18:00
Dinsdag: 09:00 - 18:00
Woensdag: 09:00 - 18:00
Donderdag: 09:00 - 18:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00

Koningsdag gesloten

8 mei vanaf 13.00u gesloten

Hemelvaartsdag gesloten

18 mei vanaf 16.00u gesloten

2e Pinksterdag gesloten

Contactgegevens

Telefoon: 077-397 00 58
E-mail: info@meerdier.nl
KvK-nummer: 58321365
BTW-nummer: 852984649B01

Ontvang het laatste huisdieren-nieuws voor jouw maatje