Kippen als huisdier: dit is wat je moet weten

Wat is er nou leuker dan heerlijk scharrelende kippen in jouw eigen tuin? Met kippen als huisdier geniet je regelmatig van een lekker vers eitje. Wij vertellen je graag meer over de aanschaf, voeding en ziektes van kippen.

Aanschaf van kippen

Er zijn veel soorten kippenrassen met verschillen in uiterlijke kenmerken. Daarnaast vereisen zij vaak andere verzorging en verschilt het hoeveel eieren ze leggen. Lees je voor aanschaf daarom goed in in de verschillende kippenrassen en bepaal welk ras het best bij jou en jouw wensen past.

Bedenk je ook goed dat kippen genoeg ruimte nodig hebben om rond te scharrelen. Zorg daarom dat je veel ruimte beschikbaar hebt en je het liefst een grote tuin hebt.

Het kippenhok

De grootte van het kippenhok is afhankelijk van het aantal en de soort kippen die je hebt. Twijfel je over de grootte? Ga dan altijd voor een groter hok. In het hok moet in ieder geval een leghok en een stok bevatten waar de kippen op kunnen slapen. Gebruik een goede bodembedekking zoals hennepvezel, zaagsel of beukensnippers en ververs dit wekelijks. Het is daarom ook belangrijk dat het hok goed toegankelijk is voor jezelf. Zorg daarnaast dat de ren groot genoeg is om lekker in te kunnen scharrelen. Overdek het eventueel om te zorgen dat het niet modderig wordt en om de kippen te beschermen voor roofdieren.

Voeding voor kippen

Er zijn verschillende soorten kippenvoer. Het beste voer is afhankelijk van de soort kip die je hebt. Kippen zijn in ieder geval niet kieskeurig en eten wellicht alles wat je ze voorschotelt. Als hoofdvoer is het belangrijk om krachtvoerkorrels, graan, gebroken mais, legkorrels en legmeel te mengen. Daarnaast mag kippengrit niet ontbreken, dit hebben kippen namelijk nodig om hun eierschalen te kunnen maken. Daarnaast kun je bijna al je overtollige groentes en fruit bij de kippen kwijt. Voorzie de kippen ook altijd van vers water.

Ga je een weekendje weg? Dat kan gerust als je kippen hebt! De voer- en drinkbakken gaan namelijk gemakkelijk enkele dagen mee.

Kippenziektes

Bij kippen is het lastig om te bepalen of ze ziek zijn. Als een kip broeds is, zitten ze namelijk dik en lijken ze ziek. Kippen kunnen last krijgen van parasieten zoals luizen, vlooien, mijten en bloedluizen. Je moet hier veel moeite voor doen, maar er is wel vanaf te komen. Zowel de omgeving als de kip moet namelijk behandeld worden. Kippen kunnen ook last van wormen krijgen, dus zorg dat de kippen preventief ontwormt.

Kippen houden zichzelf schoon van parasieten door stofbaden te nemen. Zorg daarom dat er voldoende zand in het kippenhok aanwezig is.

Ga je kippen aanschaffen en wil je graag nog wat extra advies of informatie? Kom dan eens langs in onze winkel, wij staan voor je klaar!

Meer informatie over vogels:

Tuinvogels lokken met buitenvoer

Het is gezellig, leuk én leerzaam om naar tuinvogels te kijken. Lok daarom met behulp van buitenvoer extra veel vogels naar je tuin toe.

Houd je vogel fit en gezond met deze tips

Vind je het niet zo fijn idee om jouw vogel een rondje door het huis te laten vliegen? Laat je vogel op andere manieren bewegen met deze tips.

Het risico op grote uitgaven voor je huisdier verkleinen

In tijden van prijsstijgingen kan het financieel lastig zijn om goed voor je huisdier te zorgen. Lees onze tips over wat je kunt doen en wat je vooral niet moet doen.

Hoe kunnen wij jou van dienst zijn? Wij staan je graag te woord.

Maak een afspraak door ons te bellen of een mail te sturen.

Bezoek onze winkel

MeerDier van Grootel
Hoofdstraat 14a
5961 EZ Horst

 Openingstijden

Maandag: 13:00 - 18:00
Dinsdag: 09:00 - 18:00
Woensdag: 09:00 - 18:00
Donderdag: 09:00 - 18:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00

Carnavals maandag

en dinsdag gesloten

2e Paasdag gesloten

Koningsdag gesloten

8 mei vanaf 13.00u gesloten

Hemelvaartsdag gesloten

2e Pinksterdag gesloten

Contactgegevens

Telefoon: 077-397 00 58
E-mail: info@meerdier.nl
KvK-nummer: 58321365
BTW-nummer: 852984649B01

Ontvang het laatste huisdieren-nieuws voor jouw maatje